Regl Ağrısı Nedir, Regl Ağrısı Nasıl Geçer?
Regl ağrısı, doğurgan kişilerin her ay belirli aralıklarla döllenme ve yenilenme üzerine üreme organlarında geçirdiği düzenli dönüşüm esnasında ortaya çıkar. Hamileliğin oluşmadığı durumlarda kadın üreme sistemlerindeki dokular kendini yeniler ve vücuttan atılır. Adet sancısı olarak da bilinen bu ağrı, bazen çok şiddetli ve çekilmez bir duruma gelebilmektedir.
Dokuların yenilenmesi esnasında kadınların yaşadığı en büyük problemlerden biri ağrılı ve kanamalı sancılardır. Regl ağrısının çok şiddetli olduğu dönemlerde ağrı kesiciler ve takviye gıdalar da etki edemeyebilir. Bu ağrı kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Bazı kişiler için regl dönemi oldukça hafif geçerken bazı kişiler için çok sancılı ve acı bir süreç olabilmektedir. Adet ağrıları bazı kişilerde kanamadan günler önce ya da kanama sırasında karında kramp şeklinde ortaya çıkar. Bu sancılar kişilerin hayat kalitesini ciddi anlamda düşürebilir ve günlük rutinlere engel olabilir. Bu nedenle kişiler “Adet sancıları nasıl geçer?”, “Regl ağrısına ne iyi gelir?” gibi araştırmalar yaparlar.
Regl Ağrısı Neden Olur?
Regl ağrısının en temel sebebi gebeliğin görülmediği dönemlerde kadınların rahminin iç kısmında çeşitli dokuların kendini yenilemesidir. Bu dokular yenilenerek vücuttan atılırken ağrı, sancı, kanama, kramp gibi etkiler de ortaya çıkabilmektedir. Yenilenen dokuların ve kanamanın vücuttan atılması gerektiği zaman rahim kısmındaki kas dokuları çalışır ve rahim kısmı kasılmaya başlar.
Kişiden kişiye değişiklik gösterebilen bu belirtilerin temelinde kişinin sahip olduğu kadın hastalıkları varsa, atılım esnasında ortaya çıkan ağrı şikayetleri de artış gösterebilmektedir. Kadın hastalıklarından rahim ağzı darlığı, Endometrioizis gibi çeşitli hastalıkla dismenore adı verilen sancılı adet kanamasına yol açabilmektedir. Adet süresi boyunca kişilerde karın ağrısı, kusma, bulantı, baş ağrısı ve halsizlik gibi şikayetler oluşabilir.
Regl Ağrısı Nasıl Geçer?
Regl ağrısından kurtulmak için ilaçlar, ağrı kesiciler ya da takviye gıdalar kullanılmaktadır. Zaman zaman ilaç veya takviye desteklerinin de çözüm olmadığı görülebilir. Eğer karında oluşan şiddetli sancılar ağrı kesici gibi yöntemlerle geçirilemiyorsa ve sancı normalden daha şiddetli bir haldeyse, kişilerin apar topar doktora başvurduğu da görülebilmektedir.
Regl ağrısını geçirebilmek için ilaç tedavisi, takviye gıda veya doktorların uygulayacağı geçici tedavi yöntemleri kullanılabilmektedir. Ağrının şiddetine göre farklı çözümler bulunmaktadır. Adet sancısının boyutunu küçültmek için günlük rutinlerde çeşitli değişiklikler yapılması da tavsiye edilebilmektedir. Örneğin çok fazla kafein, alkol ve sigara tüketen bir kadının regl ağrısı esnasında yaşayacağı ağrıları azaltmak için kafein, sigara, alkol kullanımını azaltması tavsiye edilir. Bunun dışında regl ağrısını geçirebilmek için şu yöntemler kullanılabilir;
Dengeli bir beslenme düzeni oluşturularak vücudun alması gereken tüm vitamin, protein gibi besin değerleri karşılanabilir. Böylelikle adet dönemlerinde kişiler ağrılara ve dokuların atılması esnasındaki kasılmalara karşı daha dayanıklı bir bünyeye sahip olabilirler. Dengeli ve düzenli beslenme sadece adet ağrıları için değil, gelişebilecek kadın hastalıklarını önleme konusunda da en önemli kurallardan biridir.
Regl ağrısını geçirdiği bilinen ve etkileri açısından uzmanlar tarafından önerilen çeşitli ilaçlar, ağrı kesiciler kullanılabilir. Ibuprofen, Parasetamol gibi ağrı kesiciler adet sancıları esnasında kişinin ağrılarını hafifletebilmektedir. Eğer düzensiz adet durumu varsa ve düzensiz adetten kaynaklı belirtiler mevcutsa kişilerin oral kontraseptif ilaçlar yoluyla tedavi görmesi gerekebilir.
İlaç ve takviye gıda tüketilmesinin yanı sıra düzenli uyku, istirahat edilmesi ve ağır işlerden kaçınılması, bol sıvı tüketimi yapmak gerekir. Vücudun alması gereken su miktarını karşılamak ve yeteri kadar uyuyup dinlenebilmek, adet sancılarının hafiflemesinde büyük rol oynamaktadır.
Adet Sancılarını Hafifletme Yolları
Eğer çok şiddetli bir adet sancısı yaşanıyorsa ve sürekli artan bir sancı görülüyorsa, ilk iş bir uzmana başvurmak ve bu normalin dışındaki sancıların sebebini öğrenmek olmalıdır. Adet sancılarının çok yoğun olmasının altında ölümcül düzeyde bile olabilen kadın hastalıkları yatıyor olabilir. Uzman muayenesi sonrası görülen belirtiler varsa tedavi süreci başlatılmalı, görülebilecek çeşitli kadın hastalıkları hafife alınmadan tedavi edilmelidir.
Adet sancılarını hafifletebilmek için herkes tarafından bilinen, sancıyı önlemek için etkili olduğu kanıtlanan çeşitli yöntemler kullanılabilir. Mesela adet esnasında karnın alt bölgesine sıcak su torbası uygulamak, birçok kişi tarafından etkisi görülmüş yollardan biridir. Adet sancılarını hafifletmek isteyen kişiler şu yollara başvurabilir ve ev ortamında dahi adet sancılarını tamamen geçirmese de bir nebze olsun hafifletebilirler;
Sıcak su uygulaması yoluna başvurulabilir. Sıcak su torbası karnın alt kısmına koyulabilir. Eğer yakında bir sıcak su torbası yoksa sıcak bir havluyla da aynı etkiyi görmek mümkündür. Eğer yakında bunların hiçbiri elde edilemiyorsa sıcak banyo da yapılabilir.
Sigara, alkol, kafein tüketimi çok fazla olan kadınlarda adet sancıları da ağır seyreder. Adet sancılarını hafifletmek isteyen kişiler sigara ve alkol tüketimini mümkünse tamamen kesmelidir. Kafein tüketimi ise minimum düzeye indirilmeli, günlük aşırı kafein alımından kaçınılmalıdır.
Kasların gevşemesini sağlamak ve sağlıklı bir yaşam düzeyi elde etmek adına uyku düzeni yeterli olmalıdır. Meditasyon, yoga, pilates gibi kas gevşetici yöntemler kullanılabilir. Özellikle meditasyonların ruhu dinlendirici, kasları gevşetici etkisi adet sancılarını hafifletme konusunda etkilidir.
Düzenli spor ve egzersiz oldukça önemlidir. Bisiklet sürmek, yüzmek veya benzeri diğer hafif sporlarla vücutta endorfin salgılanması artar. Böylelikle vücudun daha dayanıklı bir hale gelmesi mümkün olur. Spor ile ilgilenen kişilerde adet sancıları daha az görülmekte, daha hafif seyretmektedir.
Adet sancısı esnasında kasların gevşemesini ve karın bölgesinin rahatlamasını sağlamak önemlidir. Regl ağrısı çeken kişiler ağrı kesici, sıcak su uygulamaları gibi yöntemlerle birlikte cenin pozisyonunda yatarak karnın rahatlamasını sağlayabilir ve adet sürecini kolaylaştırabilirler.
Çeşitli karışımların ve bitki çaylarının tüketimi, adet sancıları esnasında vücudu iyi yönde etkileyerek ağrıları hafifletebilmektedir. Adaçayı, papatya çayı, nane, maydanoz suyu gibi bitki çayları ve karışımlar kas kramplarının önlenmesinin yanı sıra ödemin atılması gibi etkiler gösterir. Adet sancısı çeken kişilerin bitki çayı tüketmesi oldukça yararlıdır.
Eğer ağır işlerde çalışılıyorsa ve günlük düzende vücudun çok fazla yorulmasına sebep olunuyorsa, mümkün olduğu takdirde adet sancısı yaşanan dönemlerde bu işlere ara verilmelidir. Vücudu çok fazla yormak, çok az dinlenmek, çok fazla ağır iş yapmak kaslara ve kas dokularına zarar vermektedir. Bu nedenle adet sancısı esnasında mümkünse iyi dinlenilmeli, ağır işlerden kaçınılmalıdır.
Bu yöntemler, adet ağrılarını hafifletme ve geçirme konusunda en çok bilinen yöntemlerdendir. Bu yöntemler dışında bilinen birçok adet sancısı hafifletme yöntemi bulunur. Eğer tüm bu yöntemlere rağmen kişiler ağır adet sancılarından kurtulamıyorsa, mutlaka bir uzmana başvurmalı ve bu denli yoğun sancının altındaki sebebi bulmalıdır. Bazı durumlarda adet sancısı çeşitli hastalıklardan kaynaklanabilir ve tedavi gerektirebilir. Doktor kontrolleri aksatılmamalı, eğer varsa belirti ve bulgular için bir uzmana danışılmalıdır.
Yorum Yap